Kuva: Timo Karkiainen
Tuntomerkit
Lehtokurpan väritys on ruskean eri sävyjen sekä mustan ja valkoisen kirjava. Lennossa erottuu kirkkaan punaruskea yläperä ja vaalea pyrstön kärki. Linnun muoto on tukeva ja pyöreähkö. Lehtokurpalla on suuret silmät ja ne sijaitsevat päälaen lähellä, joten lintu näkee päätä kääntämättä 360 astetta. Nokka on pitkä ja suora ja sillä on lyhyehköt, leveät ja pyöreäpäiset siivet. Koiras lentää soidinlentoa huhtikuulta heinäkuulle iltaisin puunlatvojen korkeudella. Samalla se ääntelee kurnutusta muistuttavalla äänellä.
Esiintyminen
Lehtokurppa pesii yleisenä lehtipuuvaltaisissa metsissä Etelä- ja Keski-Suomen järviseuduilla Lapin lääninrajoille saakka. Se talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa.
Elinympäristö
Lehtokurpan asuinympäristönä ovat tuorepohjaiset kankaat, lehdot, korvet ja rantametsiköt. Niitä tavataan muuttoaikana myös niityiltä ja ulkomeren saarilta.
Elintavat
Lehtokurpan soidinlentokierrokset luovat tunnelmaa viileisiin kevätiltoihin ja kesän toista pesyettä valmistelevia koiraita näkee partioivan vielä loppukesällä. Se on taitava piiloutuja hyvän suojavärinsä ansiosta ja voi lähteä häirityksi tultuaan lentoon vasta viime hetkellä. Lehtokurpan ravintoa ovat madot, toukat, etanat, hämähäkit ja sille kelpaa myös aikuiset hyönteiset ja muut pikkueläimet. Se syö myös kasviravintoa: siemeniä, juuria ja heinäkasvien lehtiä ja marjoja.
Pesintä
Lehtokurppanaaras saavuttaa sukukypsyytensä 1-vuotiaana ja koiras 2-vuotiaana. Se pesii maahan suojaiseen paikkaan, esim. pensaan suojaan tai varvikkoon. Naaras hautoo yleensä 3-4 huhtikuussa munittua munaa noin 20-24 vrk:n ajan. Koiras ei osallistu ollenkaan poikasten hoitoon. Poikaset alkavat etsiä ruokansa hyvin pieninä. Ne ovat täysin lentokykyisiä noin viiden viikon ikäisinä ja lähtevät pesästä.
Metsästys
Lehtokurppaa pyydetään karkottavan tai seisovan koiran avulla. Sitä voidaan pyytää myös ilman koiraa, mutta siten sen pyytäminen on hankalampaa, koska se viihtyy tiheissä pusikoissa. Lehtokurppa on Keski-Euroopassa suosittu riistalaji toisin kuin meillä Suomessa. Sen metsästysaika on 20.8. – 31.12.