Lumikko (Mustela nivalis)

Kuva: Juha Ahvenainen/Vastavalo

Tuntomerkit

Lumikko on Euroopan pienin näätäeläin. Ruumis on pitkä ja ohut. Lumikolla on pituutta 13-20cm. Painoa uroksilla on 40–80 g ja naarailla 20–40 g. Lumikko on talvella täysin valkoinen. Kesällä lumikon vatsapuoli on valkea ja selkä ruskea. Raja näiden välillä on selkeä ja suora. Tassut ovat päältä valkoiset.

Esiintyminen

Lumikko esiintyy koko Suomessa, eniten etelässä. Lumikko on rauhoitettu.

Elinympäristö

Lumikko viihtyy hyvin erilaisissa ympäristöissä, kunhan niistä löytyy sopivaa ravintoa ja suojaa. Lumikon elinpiiri vaihtelee saaliiden määrän mukaan, yleensä se on noin 0,5-3 hehtaaria. Naaraan elinpiiri on pienempi kuin koiraan. Lumikko pesii yleensä muiden eläinten maanalaisiin pesiin ja vuoraa pesänsä saaliseläinten karvoilla. Lumikon elinpiirissä on useita lepopaikkoja ja pesiä.

Elintavat ja ravinto

Lumikko pysyttelee suurimman osan ajasta piilossa kasvien suojassa ja myyrien koloissa. Lumikko on aktiivinen ympäri vuorokauden. Aktiivisuutta säätelee ruoan saatavuus ja lämpötila. Lumikko ruokailee säännöllisesti, joten aktiivisuus ja lepojaksot vuorottelevat tiheään. Lumikon liikkeet ovat vikkelät ja se liikkuu loikkien ja pysähdellen jatkuvasti. Lumikko tutkii ympäristöään nousemalla takajaloilleen. Lumikko on loistava kiipeilijä ja uimari. Lumikon ravinto koostuu pääasiassa myyristä ja hiiristä, viljojen jyvistä, marjoista sekä linnuista ja lintujen munista. Joskus myös selkärangattomat ja jopa kanit voivat päätyä ravinnoksi.

Lumikko ääntelee kehräävästi tai värisevällä äänellä. Ollessaan aggressiivinen lumikko sähisee, kirskuu tai vikisee.

Lisääntyminen

Lumikko on sukukypsä 3-4 kuukaudessa. Lumikon kantoaika kestää 34–37 vuorokautta ja poikaset syntyvät huhti-kesäkuussa. Poikueessa on 3-9 poikasta. Lumikko voi tehdä poikaset myös loppukesästä. Tällöin kyseessä on nuori naaras tai saman vuoden toinen poikue. Syntyessään poikaset ovat sokeita ja kuuroja ja ne painavat 1,5- 4,5 g. Valkean turkin poikaset saavat 4 päivän ikäisenä. Lumikko vieroittaa poikaset 3-4 viikon ikäisenä.

 

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi