Kärppä ja lumikko 2021

Talvilaskenta

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta. Pääset kartta -osioon tästä.

Pohjoiseen painottuvan kärpän kanta on lumijälkilaskentojen perusteella pienentynyt peräti viidennekseen siitä, miten se oli laskentajakson (33 v) alkaessa, vuonna 1989. Taantumien jyrkkenee hieman pohjoiseen mentäessä. Kuluvana talvena kärpän jälkimäärät eivät eroa juurikaan normaalista, joskin ne ovat Pohjois-Suomessa hieman kasvaneet toista vuotta peräkkäin, rajusta taantumisesta huolimatta. Varsinkin Pohjois-Suomessa kärpän jälkitiheys vaihtelee melko voimakkaasti ja säännöllisen syklin mukaan. Pienjyrsijäkantojen syklinen vaihtelu vaikuttaa lumijälkien määrään sekä kannan koon että käyttäytymisen kautta. Kärpät ja lumikot runsastuvat hyvinä myyrävuosina, mutta liikkuvat myös enemmän hangen päällä, kun myyriä on vähän.

Myös lumikolla kanta on tarkastelujakson aikana taantunut huomattavasti, alle puoleen, ja kärpän tapaan taantuminen on jyrkempää pohjoisempana. Kuluvan talven tilanne myötäilee enemmäkseen pitkäaikaisia suuntauksia. Myös lumikolla jälkimäärä on Pohjois-Suomessa hieman kasvanut toista vuotta peräkkäin.

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi