Kesä 2020

Kesälaskenta

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta. Pääset kartta -osioon tästä.

Monin paikoin ennätyksellisen lämmin kesäkuu on asettanut odotukset korkealle metsäkanalintujen pesinnän menestykselle. Viileä ja epävakainen heinäkuu kovine rankkasateineen saattoi kuitenkin osittain vesittää lupaavan oloisen pesintävuoden. Lapin itäosissa ja etelärannikolla heinäkuu on tosin ollut lämmin tai normaali. Poikasosuus ja poikueiden koot ovat olleet useimmilla lajeilla ja alueilla keskiarvonsa tuntumassa, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi teerellä poikuekoot ovat olleet normaalia suuremmat monin puolin Etelä-Suomea, Pohjois-Karjalassa, sekä Pohjanmaalla.

Lämmin alkukesä suosii metsäkanalintujen pienten poikasten selviytymistä, muun muassa runsaamman hyönteisravinnon ansiosta. Ilmastonmuutoksen myötä alkukevät on lämmennyt Suomessa samalla kun kesäkuu on jopa kylmentynyt. Teerellä on osoitettu, että tämä johtaa yhä aikaisempaan pesintään, jolloin poikaset kuoriutuvat yhä kylmempiin olosuhteisiin, joissa selviytyvyys on huonoa.
Metsolla ja teerellä menee kohtalaisen hyvin suurissa osissa maata. Vaikka tiheydet ovat monin paikoin pienentyneet vuosituhanteen vaihteesta, kanta on tällä hetkellä jotakuinkin vakaa. Kesän 2020 laskennoissa tiheydet ovat enimmäkseen pysyneet samalla tasolla kuin viime vuonna, tai kasvaneet paikoin lievästi. Lapissa ja Oulun seudulla teeren ja metson kannat ovat tiheämmät kuin normaalisti.

Tuoreeltaan uhanalaiseksi luokitellulla pyyllä, joka on taantunut merkittävästi viime aikoina, tiheydet ovat monella alueella kasvaneet maltillisesti 2–4 vuotta peräkkäin, aallonpohjan jälkeen. Niin ikään uhanalaisella riekolla pitkän aikavälin kannankehitys on voimakkaasti taantuva kautta maan. Riistakolmiolaskentojen valossa, riekolla on aivan viime vuosina kuitenkin ollut elpymistä havaittavissa, vaikka ollaan edelleen kaukana 1990-luvun tilanteesta. Metsä-Lapissa, Kainuu–Oulussa tiheysarvio pysyi viime vuoteen nähden ennallaan tai on kasvanut hieman. Ylä-Lapista saadaan riekon osalta tarkempia tuloksia kanakoira-avusteisilla linjalaskennoilla myöhemmin.
Koko Suomessa laskettiin tänä vuonna 875 riistakolmioita, mikä on noin 13 % vähemmän kuin viitenä edellisenä kesänä keskimäärin. Kyseessä on kuitenkin mahtava suoritus, josta suuret kiitokset koko laskentaväelle!

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi