Kesälaskenta 2017

Kesälaskenta

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta. Pääset kartta -osioon tästä.

Kolea kesä heikensi kantoja

Kolea alkukesä ei ollut metsäkanalintujen lisääntymiselle otollinen. Kahden edellisvuoden alavireen jälkeen olisi tarvittu hyvät olosuhteet poikastuotannon parantumiseksi. Kanalintujen pesimismenestykseen vaikutti myös pesiin ja poikasiin kohdistuva saalistuspaine. Etenkin Pohjois-Suomessa pienpetoja on ollut runsaasti kahden perättäisen hyvän myyrävuoden jälkeen. Nyt myyräkannat ovat romahtaneet ja ovat todella vähäisiä.

Kesäkausi oli kylmä alusta alkaen. Jo huhtikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi, ja toukokuu oli selvästi, 1-3 astetta, tavanomaista viileämpi. Tilastojen mukaan näin kolea toukokuu toistuu Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vain muutaman kerran sadassa vuodessa.  Kevään viivästymisellä ei arvioitu olevan vaikutusta lintujen pesimisen onnistumiseen. Kesäkuu kuitenkin jatkui epätavallisen kylmänä, ja yhtä kolea kesäkuu on toistunut korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Heinäkuussa jatkui sama kylmyys, jollainen koetaan maan etelä- ja keskiosissa keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Ylä-Lapissa satoi heinäkuun alkupäivinä räntää ja lunta, mikä vaikutti lintujen pesimismenestykseen.

 

Katovuodet ovat osa normaalia vaihtelua

Kanalintujen katovuodet kuuluvat normaaliin kantasykliin, eivätkä kaksi perättäistä laihaa vuotta ei ole poikkeuksellisia. Pitempi taantuma on harvinainen, ja 1980-luvulta on tiedossa sitkeä, monivuotinen heikko jakso, samoin 1950-luvulta. Normaali syklisyys on laskentojen historiassa heikentynyt, ja nyt käynnissä oleva kantojen lasku on ollut tasaista jo pitemmän aikaa.

Pitkällä ajanjaksolla tarkasteltuna kanalinnuilla ei mene hyvin. Kantojen kääntymiseen nousuun olisi tarvittu ennen kaikkea sopivat sääolot.

 

Rajoituksilla kasvua lintukannoille

Toiveet kanalintukantojen runsastumisesta olivat metsästäjien keskuudessa korkealla. Lintumetsälle tarvitaan kuitenkin malttia tänäkin vuonna. Vuonna 2016 ministeriö rajoitti asetuksella metsästystä tuntuvasti, ja lintusaalis olikin pienimpiä kahteenkymmeneen vuoteen: teerisaalis puolittui, ja metsoja saatiin saaliiksi kolmannes edellisvuoden määrästä. Sääolosuhteille ei voida mitään, mutta lintujen kuolevuuteen voidaan jossain määrin vaikuttaa. Metsästyksen rajoittaminen on tärkeä osa vastuullista eränkäyntiä, ja rajoituksilla voidaan luoda mahdollisuudet kantojen kasvulle.

 

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta.

 

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi