kesälaskenta 2019

Kesän 2018 riistakolmiolaskennat paljastivat kanalintutiheyksien lähteneen ilahduttavasti kasvamaan takavuosien aallonpohjan jälkeen. Kanalintujen kannat voivat kuitenkin vaihdella vuosien välillä voimakkaastikin, ja aina askarruttava kysymys on jatkavatko kanalintujen kannat elpymistä vai kääntyykö kannankehitys laskuun. Tänä vuonna tilanne näyttää ilahduttavalta.

Kuluvan kesän sää on ollut pääosin otollinen kanalintujen pesinnälle. Kesäkuun lämpötilat noudattelivat pitkänajan keskiarvoja, ainoastaan maan etelä- ja itäosissa oli normaalia lämpimämpää. Kanalintujen pienten poikasten selviytymisen kannalta oleellinen kesäkuun loppu ja heinäkuun alku oli normaalia vähäsateisempi ja kylmiä jaksoja ei juuri ollut, joten poikasten säilyvyys on ollut hyvä. Heinäkuun alkupuoli oli kautta maan viileä, kunnes kuun lopussa helleaalto saavutti Suomen. Laskenta-ajan alun riistakolmiolaskennat tehtiinkin hyvinkin tukalissa olosuhteissa.

Kesän 2019 riistakolmioiden kesälaskentojen perusteella voidaan arvioida, että kanalintujen kannat ovat pääsääntöisesti edelleen kasvaneet, vaikka alueellista vaihtelua onkin paljon. Maanlaajuisesti teeren ja pyyn keskimääräiset tiheydet kasvoivat noin 15 %, kun taas metson tiheys on pysynyt samalla tasolla kuin viime vuonna. Metson, teeren ja pyyn pesintä on myös onnistunut suuressa osassa maata suhteellisen hyvin, sillä poikasosuudet ja poikasten määrät olivat suhteellisen korkeita, vaikka viime vuoden lukuihin ei aivan yllettykään.

Riistakolmiolaskentojen mukaan myös riekon tiheys on kasvussa Metsä-Lapissa ja Oulu-Kainuussa. Tunturialueilla riistakolmiolaskentoja tehdään niin vähän, että niiden riekkokantoja arvioidaan erillisillä kanakoiralaskennoilla, joiden tulokset eivät ole vielä valmiit.

Suuret kiitokset laskentaan osallistuneilla ja laskennan vielä suorittaville!

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi