Riekko 2022

Kesälaskenta

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta. Pääset kartta -osioon tästä.

Valtakunnallisesti riekko on hieman taantunut edellisvuodesta. Arvioitu valtakunnallinen kokonaistiheys (0,8 yksilöä / km) on hieman pitkäaikaisen keskiarvonsa alapuolella. Poikastuottoa mittaavat muuttujat ovat valtakunnallisella skaalalla lähellä keskiarvojaan.

Oulussa riekkotiheydet ovat lähellä keskiarvoaan maltillisen kannan kasvun tuloksena. Oulussa poikasosuus olikin paikallisesti kohtalaisen korkealla. Kainuussa ja Lapissa, sen sijaan, kokonaiskanta on taantunut aavistuksen edellisvuodesta ja on hieman keskiarvonsa alapuolella. Etelämpänä, riekkoja havaitaan riistakolmiolaskennoissa harvakseltaan Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Pohjois-Karjalassa. Keski-Suomessa riekot ovat käymässä vähiin, eikä havaintoja ollut tämän vuoden laskennoissa. Riekko vaihtaa talveksi valkoisen höyhenpuvun, joka toimii suojavärinä petoja vastaan lumisessa maisemassa. Kun ilmastonmuutos on johtanut lumikauden lyhenemiseen Suomen eteläosissa, valkoiset riekot joutuvat yhä useammin oleskelemaan tummalla maalla. Riekon taantumisvauhti eri puolilla Suomea on yhteydessä tähän yhteensopimattomuuteen. Myös sopivien suoympäristöjen katoaminen laajojen ojitusten seurauksena on oletettu vaikuttavan haitallisesti riekkokantoihin

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi