Talvilaskenta 2018

Talvilaskenta

Huom! Riistanhoitoyhdistyskohtainen kolmioiden lukumäärä kertoo alueelle laskettuihin keskiarvoihin vaikuttavien kolmioiden lukumäärän. Kaikki kohdassa kolmioiden määrä tarkoittaa koko riistakeskusalueella laskettujen kolmioiden kokonaismäärän. Kolmioiden aktiivisuuden näet Extranet-palvelun kartta -osiosta. Pääset kartta -osioon tästä.

Lumijälkilaskennan onnistuminen edellyttää otollisia lumiolosuhteita, aivan erityisesti sitä että maassa on tuoretta lunta, joka on satanut yksi tai kaksi vuorokautta aiemmin. Viime aikojen lauhoina ja vähälumisina talvina varsinkin Etelä- ja Lounais-Suomessa on ollut vaikeuksia laskentojen tekemisessä.  Kuluneena alkuvuonna tammikuu oli hyvin leuto, lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Etelässä alkutalvi oli myös vähäluminen. Helmikuun alussa saatiin Etelä-Suomeenkin kunnon lumipeite, mikä mahdollisti laskentojen tekemiseen. Toisaalta tämän jälkeen lunta satoi niukasti, joten olosuhteet eivät olleet kaikkein ihanteellisimmat laskentojen kannalta. Helmikuu oli suuressa osassa maata 2–4 astetta tavanomaista kylmempi ja oikea talvi jatkui maaliskuulle asti.

Talven 2018 riistakolmiolaskentojen tulosten mukaan monella nisäkäslajilla havaittiin selviä kannanmuutoksia edellisvuoteen verrattuna. Useimmilla lajeilla jälkitiheydet olivat alentuneet. Selvästi vuoden takaisia pienempiä jälkimääriä todettiin oravalla, kärpällä ja lumikolla, samoin valkohäntäpeuralla ja rusakolla. Metsäkauriin ja saukon jälkiä puolestaan nähtiin viimevuotista enemmän. Hirven ja ketun jälkimäärät olivat jokseenkin ennallaan.

Takaisin edelliselle sivulle

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi