Kärpän jäljet

Kuva: Arto Jokinen / LKA

Kärpän etutassun jälki on 2,5–4,5 cm pitkä. Takatassu on hieman pienempi, jälki on vain 2,5 cm pitkä, kun kantapää ei piirry jälkeen. Kärpän jälkipainallus on noin sentin verran lumikon jälkeä isompi ja saman verran minkin jälkeä pienempi. Upottavassa lumessa jälkipainallus on pelkkä piirteetön kuoppa. Kärppä kulkee lumen päällä enemmän kuin lumikko. Sen jälki kiemurtelee pinnalla pitkiä matkoja, kun taas lumikko aina nopeasti sukeltaa lumen alle myyrän käytävään.

Kärppä matkaa yksinomaan loikkaamalla. Upottavassa lumessa se tekee parijälkeä, jossa toinen jälkikuoppa usein on vinosti toisen etupuolella. Loikan pituus vaihtelee. Syvässä lumessa hyppy on vain 30 cm pitkä, mutta se voi olla lähes metrin mittainen. Upottavassa hangessa lyhyt ja pitkä loikka vuorottelevat. Joskus jälkijonossa vuorottelee kaksi lyhyttä ja yksi pitkä hyppy. Lyhyt-pitkä hyppypari on tyypillinen kärpälle ja lumikolle. Pehmeässä lumessa on vaikea nähdä jälkipainallusten kokoa, mutta hyvä tuntomerkki on parijäljen jälkikuopan leveys. Kärpän jälkikuopan leveys on yli 4,5 cm, lumikon alle 4,5 cm. Kärpän jälkikuopan leveys on enimmillään 7 cm, minkin jälkikuoppa yli 7 cm.

Kantavalla alustalla kärppä venyttää loikkaa niin, että takajalat osuvat maahan etujalkojen jälkien etupuolelle. Syntyy nelijälkeä, joka usein muistuttaa jäniksen jälkeä. Nelijäljestä on erilaisia muunnelma riippuen kulkunopeudesta ja etu- ja takajalkojen liikkeiden järjestyksestä.

Kuvagalleria

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi