Minkin jäljet

Kuva: Juha Tiainen

Minkin jälkipainallus on tyypillinen näätäeläimen jälki. Siihen piirtyy viisi varvasanturaa, joista sisin on pienin.
Sisin varvas jättää heikon painalluksen; joskus se eipiirry lainkaan. Etukäpälän jäljessä näkyy keskianturan lisäksi ranneantura, ja jäljen pituus on 4–5 cm. Takakäpälän jälkeen ei piirry pientä anturaa keskianturan taakse, ja jälki on siten selvästi etukäpälän jälkeä pienempi, pituudeltaan alle 5 cm.

Hillerin jälki on käytännöllisesti katsoen samanlainen. Ainoat erot minkkiin nähden ovat hieman pidemmät etukäpälien kynnet ja karvaisempi jalkapohja. Nämä tuntomerkit ovat kuitenkin vain harvoin käyttökelpoisia. Pienen naarasminkin jäljet ovat lähes samankokoiset kuin suuren uroskärpän. Pehmeässä hangessa minkin parijälkikuopan leveys on yli 7 cm kun kärpän jälkikuopan leveys jää sitä pienemmäksi.
Minkki liikkuu loikkaamalla. Yleisin jälkijono on parijälki, jossa takajalat osuvat etujalkojen jälkiin. Kantavalla
hangella toinen jälki osuu vinosti toisen eteen, ja parihypyn askelpituus on 40–70 cm. Upottavassa lumessa parijäljet ovat usein rinnakkain, ja hankeen jää laahausjälkiä. Hillerin sanotaan laahaavan enemmän. Upottavassa lumessa hillerin askelpituus jää lyhyemmäksi kuin minkin, ja se kyntää hankeen syvempää uraa.

Kuvagalleria

Tulosta sivu

Riistakolmiot.fi