Rådjur

Kuva: Niclas Fritzén

Rådjuret förekommer på Åland, i Bottenvikern kustland och tillfälligt i sydöstra Finland. De sista åren har rådjur också förts in till Tavastland och Nyland. Dådjuret gynnar tät löv- och blandskog intill odlingsmark samt frodiga bäck- och ådalar. Arten är vintertid beroende av utfodring.

Rådjuret är vårt minsta hjortdjur. Vikten är vanligen 15-35kg. Råbocken är större än geten. Kroppslängden är 100-135 cm och boghöjden 65-75 cm. Rådjuret är gråbrunt till färgen, buksidan är ljusare än ryggsidan. Akterspegeln är vit, men inte lika stor som hos vitsvanshjorten. Svansen är mycket kort.

Klövspåret är litet och påminner mest om fårets. Rådjurets spår är inte särskilt svårt att skilja från de större hjortdjurens; de små klövarna och den korta steglängden är vanligen tillförlitliga kännetecken.

Kuvagalleria

Skriva ut

Riistakolmiot.fi